Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
W tym roku konkurs będzie przebiegać W TRZECH ETAPACH. Zaplanowaliśmy łącznie 257 wydarzeń,
w tym 240 powiatowych, 16 wojewódzkich i 1 ogólnopolski finał ogólnopolski. W trakcie wszystkich wydarzeń KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w regulaminie. W tym roku konkurs będzie przebiegać w trzech etapach. Zaplanowaliśmy łącznie 257 wydarzeń, w tym 240 powiatowych, 16 wojewódzkich i finał ogólnopolski. W trakcie wszystkich wydarzeń KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w regulaminie.
Etap I – wszystkie KGW, które prawidłowo prześlą zgłoszenie
online, wezmą udział w powiatowych Piknikach z PRODUKTEM POLSKIM.
Etap II – 10 KGW, które zdobędą najwyższą liczbę punktów w danym
województwie, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach
wojewódzkich.
Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1.
miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału
ogólnopolskiego .
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie 🙂